Jazz på stockholmska

En natt i Tensta (Night in Tunisia)
Nymånen lyser på himlen. Den sprider ett mjukt, trevligt ljus. Stjärnorna tindrar och skimrar över alla tysta hus. Hur vindar än stormar och viner till jul, pesach och ramadan, djupt under jorden i Tensta glöder solen evigt varm. Och världsparaboler pryder varje vägg längs vårt stråk. Varenda en av dem har ett hemligt språk. Kråkor har kraxat om Tensta. Det gör de säkert igen. Men vi som vet vägen i Tensta vandrar lugnt i skymningen. Ja, kråkorna kraxar om Tensta, men varje plats har sin charm. Och djupt under jorden i Tensta glöder solen evigt varm.

Det regnar (Stormy weather) 
Vet du vad? Jag blir aldrig mera glad, och det regnar, i iskalla, ändlösa strömmar. Det regnar natt och dag. Det är kallt. Mörker ruvar överallt, och det regnar, hur solen än lyser över ängarna. Det ljuset ser inte jag. När du lämna mig slank sorgen in i hallen. Inget ordnar sig, pank sorgsen och förfallen står jag utan dig och kliar mig i skallen. Vad ska jag ta mig till? Inte bra. Ja, så är det, så mår jag, och det regnar, i ändlösa, tröstlösa strömmar. Det regnar varje dag.

Jag läste det på nätet (I heard it through the grapevine) 
Du vet väl att jag hört om er? Men jag måste få veta mer. Om det här är sant ser det illa ut. Jag blir knäckt om du gör slut. Men ändå, om du tänker lämna mig vill jag höra det från dig. Istället såg jag det på nätet. Det var så jag fick veta det. Jag läste det på nätet, och nu blir jag galen av ovisshet. Baby, baby, jag läste det på Facebook att du inte längre dejtar mig nu. Läste det på Facebook att du hänger med en annan tjej nu. Jag är inte sentimental, men jag bara gråter, jag har inget val. Det är som en avgrund öppnar sig när jag ser dig med en annan tjej. Du kunde väl ha sagt det till mig själv, att du tänker dumpa mig? Istället såg jag det på nätet. Det var så jag fick veta det. Jag läste det på nätet, och nu blir jag galen av ovisshet. Jag läste det på Facebook att du inte längre är min baby. Läste det på Facebook att du dejtar en annan tjej nu. Folk säger tro inte allt du hör, och kanske hälften av det du ser. Men jag är rätt sårig nu, så om det här är sant, snälla säg som det är. Har du tänkt att knäcka mig med nån barndomsvän till dig? Det verkar så på nätet, men jag vill inte tro det. Jag läste det på nätet, och nu blir jag galen av ovisshet. Baby, baby, jag läste det på Facebook att du hänger med nån annan tjej nu. Jag läste det på Facebook att du inte längre älskar mig.

Alla män (Lover man) 
Jag vet nog varför jag känner mig blå. Det är nånting som jag vill prova på. Jag får aldrig kyssar. Vad är det jag missar? Alla män, var håller ni hus? Natten är kall och jag går för mig själv. Det blir så ödsligt vareviga kväll när månen lyser på mig, men ingen vill ha mig. Alla män, var håller ni hus? Jag har hört sägas att kärlekens rus kan bli nån sorts ljuvlig magi. Men jag går och lägger mig ensam som vanligt i min melankoli. Men en dag då ska vi två vara två. Du viskar söta små ord till mig då. Kramar och kyssar, vad är det vi missar? Alla män, var håller ni hus?

Vilken underbar värld (What a wonderful world) 
Jag ser vita moln och gröna träd, en brun häst och en grusväg, och jag tänker så här: Vilken underbar värld. Jag ser späda skott och ormbunksblad. Allt sånt där som gör mig glad, och jag tänker så här: Vilken underbar värld. En och annan fluga, en och annan sten. En och annan myra som klättrar på mitt ben. Det är så skönt att vara här, vi får plats, det är vår värld. Jag ser dunkla stigar, djupa snår. Hör skogens sus där jag går. Och jag tänker så här: Vilken underbar värld. En och annan fluga, en och annan sten. En och annan myra som klättrar på mitt ben. Det är så skönt att vara här. Vi får plats, det är vår värld. Jag ser folk som möts och skakar hand. Det syns att de tycker om varann. Och jag tänker så här: Vilken underbar värld. Ja, jag tänker så här: Den är underbar.

Jag är sugen på dig (I’m in the mood for love)
Jag är sugen på dig, mest för att du är nära. Vi kanske inte är kära, men jag är sugen på dig. Du är så väldigt snygg! Det kan inte förnekas. Jag får sån lust att smekas, för jag är sugen på dig. Varför ska man tänka efter? Det kanske skiter sig. Men dina smala höfter passar så bra – tätt intill mig. Om molnen hopar sig, om det börjar dugga svalt, se det skiner jag totalt i, för jag är sugen på dig.

Ta en paus (Take five)
Vad sägs om att ta det lite lugnt? Sätt dig här, bredvid mig. Sluta stressa upp och stressa runt, slå dig ner bredvid mig. Ta en paus. Livet går fort, och du tror väl att det är smart att få allting gjort. Men när ska du leva tror du? Snart? Det är inte så det ska va, och det kan väl aldrig bli bra. Men du ska se att gör du som jag blir det underbart. Så ta det bara alldeles lugnt, sätt dig ner här hos mig. Sluta stressa upp och stressa runt, slå dig ner, ta en paus, ta en paus.

Patetisk (They call me mister Pitiful)
De kallar mig patetisk - och de har rätt i det. De kallar mig patetisk - för det är vad jag är. Och de kan inte fatta vad jag nånsin såg hos dig. De kallar mig patetisk, och det är synd om mig. De kallar mig patetisk - och det vet alla om. De kallar mig patetisk – men jag struntar i dem. De kan inte fatta vad det är som flugit i mig. De kallar mig patetisk för att jag älskar dig. Ja, vad ska man säga? Jag är så låg och så blå. Jag flög för nära solen och nu känner jag mig så för djävla patetisk. Jag säger som det är. Kalla mig patetisk – du har rätt i det. Och du kan också gå omkring och tycka sådär synd om mig. Jag vet, jag är patetisk. Men jag älskar dig.

Alla Bakelits texter skrivs av Lena Margareta Edlund.
För mer info mejla bakelit@live.com